To jeden z eksperymentów z cykorią, średnio mi smakowała ta surówka, ale z tego co wiem tak miała smakować. Mi nie pasował ten słodki smak jabłek, ale to zapewne kwestia gustu, dlatego nie będę innych zniechęcać, bo może Wy akurat takie smaki lubicie.
Składniki dla 4 osób:
- 3 średnie cykorie (ja miałam jasną, ale może być również czerwona)
- 2 małe jabłka lub 1 większe
- sok z 1/2 cytryny
- 50 g orzechów włoskich
Sos:
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki octu jabłkowego (cydru jabłkowego)
- 200 ml płynnej śmietanki kremówki lub creme fraiche, ja użyłam zwykłej śmietany
- sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Cykorie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odkrajamy głąby i brzydkie liście u nasady. Kroimy na kawałki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, następnie polewam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Orzechy drobno kroimy. W miseczce mikserem chwilę ubijamy śmietankę z musztardą, octem, solą i pieprzem. Ja po prostu dokładnie wymieszałam. Do salaterki wkładamy cykorie, jabłka i orzechy, polewamy sosem i delikatnie mieszamy. I gotowe. Ja podałam jako dodatek do obiadu.