Pojawiła się już młoda kapusta i młode ziemniaczki, więc nabrałam na nie ochoty:) Uwielbiam młode ziemniaczki z masełkiem i dużą ilością koperku, a do tego np. młoda kapusta przyrządzana wg sposobu mojej mamy. Pyszny obiadek:)
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty (ja użyłam średniej)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 łyżki masła
- łyżeczka mąki
- 2-4 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
- pęczek koperku
- kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, solimy wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, by przykryła całą kapustę. Wrzucamy ze dwa listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości. W przypadku młodej kapusty to nie trwa zbyt długo. Najlepiej sprawdzać czy już jest miękka. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy wodę. Masło rozpuszczamy na patelni i wlewamy do kapusty, mieszając dokładnie. Łyżeczkę mąki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodając śmietanę. Następnie wlewamy śmietanę do kapusty i mieszamy. Dusimy ok. 5 min. Wrzucamy pokrojony koperek – ilość zależy od preferencji, ja dodaję sporo. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, ewentualnie octem. Mieszamy i gotowe. Smacznego:)
Źródło: Przepis mojej mamy:)