Bardzo szybka i prosta z niewielu składników sałatka. Ja jeszcze zmniejszyłam tę ilość, a idealnie pasowała do przyrządzonego łososia. Robiłam z połowy podanych niżej proporcji.
Składniki:
- główka kapusty pekińskiej
- puszka kukurydzy
- zioła prowansalskie
- słoik majonezu
- mały por (pominęłam)
- łyżka wegety lub ziarenek smaku (zastąpiłam solą i pieprzem)
Wykonanie:
Kapustę pekińską dość drobno kroimy i posypujemy wegetą (u mnie pieprz i sól). Dodajemy kukurydzę, razem z wodą, w której się znajduje (ja dałam bez). Pora kroimy w pół talarki i wrzucamy do kapusty (ten krok pominęłam;) Następnie dodajemy majonez (ja zdecydowanie dałam mniejszą ilość) i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przegryzienia (teoretycznie na godzinkę, ale ja czekałam tyle, aż ryba była gotowa). Niby niewiele składników a była taka pyszna, tylko pamiętajcie, o dobrym majonezie, smak sałatki w większości zależy od niego. Smacznego:)
Źródło: Znalezione w Internecie, ale teraz nie udało mi się odszukać.