Młode ziemniaczki pieczone w tymianku z dodatkiem cytryny i masełka. Bardzo smaczne, chociaż ten kwaskowaty posmak nie do końca mi pasował:) Następnym razem chyba zrobię bez cytryny:)
Składniki:
(dla 2 osób)
- 12 młodych ziemniaczków (dokładnie wyszorowanych – nie wymagają obierania) – u mnie większa ilość
- 2 łyżeczki masła
- 2 małe kawałki cytryny (ósemki)
- 2 gałązki świeżego tymianku (użyłam suszonego)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wycinamy dwa prostokąty 30 x 40 cm z papieru do pieczenia. Na każdym układamy po 6 ziemniaków (ewentualnie więcej) dokładnie wyszorowanych szczoteczką pod bieżącą wodą. Na ziemniaki kładziemy łyżeczkę masła, kawałeczek cytryny, gałązkę tymianku (suszony posypujemy po ziemniaczkach), posypujemy solą i pieprzem. Zawijamy papier w papiloty. Paczuszki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 35-40 minut. U mnie stanowiły dodatek do ryby, ale to tylko propozycja. Smacznego:)