Smaczny dodatek do obiadu w letnie dni. U mnie w domu zazwyczaj się jadało fasolkę po prostu z bułką tartą i masełkiem. Niedawno podpatrzyłam, że warto dodać również do niej czosnek, to dopiero smak. Dlatego postanowiłam się podzielić tym sposobem na fasolkę, wielbicielom czosnku z pewnością posmakuje:)
Składniki:
- fasolka szparagowa
- bułka tarta
- masło
- czosnek
- sól
Wykonanie:
Ilość proporcji zależy od ilości domowników:) Fasolkę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ja miałam świeżą fasolkę, ale równie dobrze może być mrożona. Na patelni rozpuszczamy łyżkę lub dwie masła ( w zależności od ilości fasolki), jak masło się rozpuści dorzucamy łyżkę bułki tartej (ilość j/w), aż się zrumieni. Masło z bułką wlewamy do fasolki i mieszamy. Dorzucamy 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i mieszamy. Czosnek oczywiście stopniowo staje się intensywny, więc można troszkę poczekać, aż fasolka go „przyswoi”:). Podajemy jako dodatek do obiadu. Smacznego:)
Źródło: Pomysł podpatrzony:)