Gościmy

Odwiedza nas 235 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 27 czerwiec 2014 23:25

Tęczowe papryki z kuskusem

Napisała

Bardzo efektowne, nadziewane papryki kaszą kuskus w trzech smakach. U mnie stanowiły dodatek do obiadu, ale w sumie można same również zjeść. Smak mnie jakoś specjalnie nie zachwycił, ale zależy, co kto lubi :) Myślę, że warto spróbować i przekonać się samemu:)

Składniki:

  • 250 g kaszy kuskus firmy
  • 4 papryki (mogą być różnokolorowe) u mnie 3
  • 200 g rozmrożonego szpinaku
  • 1 cebula (pominęłam)
  • 1 ząbek czosnku (dałam 2)
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 cytryna (otrzeć skórkę i wycisnąć sok)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 50 g startego żółtego sera (np. gouda lub ementaler)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kuskus w głębokiej misce posypujemy solą i pieprzem, zalewamy ok. 350 ml gorącego bulionu (tak, aby warstwa bulionu była wyżej o 2 cm od powierzchni kaszy), przykrywamy i odstawiamy na 15 min. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy szczyptą soli i dusimy, aż cebula będzie szklista. Dodajemy rozmrożony szpinak i jeszcze chwilę razem dusimy. Kuskus dzielimy na 3 równe części. Pierwszą dodajemy do szpinaku, drugą mieszamy z 4 łyżkami przecieru pomidorowego a do trzeciej dodajemy starty żółty ser i kurkumę. Wszystkie części dokładnie mieszamy. Papryki myjemy, odcinamy górną część z ogonkiem i odkładamy, wydrążamy gniazda nasienne i białe błony. Nakładamy do każdej papryki najpierw kuskus ze szpinakiem, potem kuskus z serem i na końcu z przecierem pomidorowym, każdą warstwę dobrze dociskamy łyżką. Układamy papryki w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy czapeczką, podlewamy pozostałą częścią bulionu i przecieru pomidorowego. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 45 min pod przykryciem. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2651 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook