Gościmy

Odwiedza nas 628 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 17 wrzesień 2014 20:42

Babeczki ziemniaczane z cukinią

Napisała

Jako dodatek do obiadu możemy przygotować np. takie babeczki ziemniaczane z cukinią. Zmodyfikowałam nieznacznie przepis, dostosowując do posiadanych składników ;) Mi bardzo smakowały te babeczki, dla niektórych domowników były za mało wyraziste :) Wszystkim się nie dogodzi ;) W przepisie jest informacja, że z poniższych składników wychodzi 4 babeczki – chyba muszą być jakieś duże te foremki, bo mi wystarczyło na 6 foremek muffinkowych i 5 tartaletek – nie są zbyt wysokie, ale nie miałam większych foremek. U mnie babeczki stanowiły dodatek do obiadu, podałam do nich kalafiora i sałatkę – taka jarska wersja, oczywiście jako dodatek do jakiegoś mięska, też będą pasować. Jak dla mnie to po prostu zamiennik ziemniaków.

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule (pominęłam) – dałam 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 3 cukinie (ok. 600 g)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki – dałam koperek
  • 1 łyżka tartej bułki + bułka do wysypania foremek
  • 100 g sera risotta (u mnie chudy twarożek)
  • 3 jajka
  • masło

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w łupinach, obieramy, robimy purée. Cebule dusimy na oliwie (ja dałam czosnek), dodajemy pokrojone cukinie, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy posiekaną natkę i dusimy 10 minut. Mieszamy uduszone warzywa z ziemniaczanym purée. Dodajemy tartą bułkę, ricottę, rozkłócone jajka. Cztery foremki do zapiekanek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. U mnie silikonowe foremki na muffinki. Wlewamy masę do foremek, pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut. Można podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. Smacznego :)

Źródło

Czytany 3740 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook