To moje pierwsze danie z użyciem pasty curry. Chciałam wypróbować prawie jak w oryginale, ale oczywiście się nie udało:) Naszukałam się tej pasty, żółtej nigdzie nie mogłam spotkać, wiec ostatecznie kupiłam zieloną:) Danie bardzo dobre, ale na kolana mnie nie powaliło, liczyłam na coś więcej:) Niemniej jednak warto wypróbować:)
Składniki:
- 2 łyżki pasty curry (w oryginale żółta, ja użyłam zielonej)
- 1 cebula (zastąpiłam czosnkiem)
- 400g mięsa z kurczaka (użyłam filetów)
- 500g mrożonej fasolki szparagowej
- 1 szklanka kiełków fasoli mung
- sól
- ryż
Wykonanie:
Ząbek czosnku obieramy i podsmażamy na łyżce oliwy. Następnie dodajemy pastę curry i mieszamy. Dorzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażamy 3-4 minuty.
Zalewamy litrem wody i gotujemy około 15 minut, dodajemy zamrożoną fasolkę (świeżą należy obgotować wcześniej). Gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie danie doprawiamy solą do smaku i wrzucamy kiełki. Mieszamy i gotowe. Podajemy z ryżem. Smacznego:)