Kolejna propozycja na wykorzystanie pasty curry:) Tym razem w towarzystwie pikantnego ryżu, właściwie to dwa dania w jednym: risotto z chili i kurczak w curry:) Ale połączenie bardzo dobre, chociaż wyjątkowo bardziej smakował mi ryż, niesamowite:)
Składniki:
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki pasty curry
- 4 filety z kurczaka
- 1 cebula (zastąpiłam czosnkiem)
- 1 łyżka masła
- mielony kardamon
- 300 g ryżu basmati
- 750 ml gorącego bulionu drobiowego
- 1 czerwona papryczka chili ( u mnie pół)
- 2 łyżki oleju
- pół czerwonej papryki
Wykonanie:
Jogurt dokładnie mieszamy z curry. Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i smarujemy jogurtowym currry. Odstawiamy na godzinę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do roztopionego masła. Doprawiamy kardamonem. Wsypujemy ryż i mieszamy do zeszklenia. Wlewamy gorący bulion, przykrywamy i gotujemy ok. 25 minut na małym ogniu. Papryczkę chili myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i drobno siekamy. Ja dałam połowę papryczki chili z zalewy i połowę czerwonej papryki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety. Dodajemy chili i paprykę czerwoną do ryżu, mieszamy. Podajemy na ciepło:) Smacznego:)