Lubię eksperymenty z ciastem francuskim, zawsze są łatwe, szybkie i efektowne:) No może nad mumią jeszcze muszę popracować, ale jak na pierwszy raz nie była najgorsza:) W każdym razie kolejna propozycja na kurczaka w innej odsłonie;)
Składniki:
- filet z kurczaka ilość zależnie od ilości osób
- ciasto francuskie, też zależy od ilosci - ja użyłam 2 ciasta po 275g
- 30-40 dkg pieczarek
- masło
- jajko
Wykonanie:
Pieczarki obieramy, kroimy i smażymy na patelni. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Ciasto francuskie bezpośrednio z lodówki (ma być chłodne) rozkładamy na wysypaną mąką blaszkę. W zależności ile kurczaka mamy i ile planujemy porcji, ja użyłam dwie piersi, każdą pokroiłam na 2-3 kawałki, zatem miałam do zrobienia 6 mumii:) 2 większe i 4 mniejsze:) Wykorzystałam 2 płaty ciasta francuskiego.
Na rysunku białe pole to ciasto, a czarne paski to nacięcia na cieście francuskim, nie zrobiłam zdjęcia w trakcie, więc podobnie jak autorka bloga, z którego zaczerpnęłam przepis dołączam schemacik rysunkowy:)
Ciasto kroimy na prostokąty pasujące do naszych piersi. Ja jedno ciasto przekroiłam na pół, na te większe mumie. Drugi płat na 4 prostokąty – mumie mniejsze:) Nasze prostokąty nacinamy tak, żeby naciąć krótsze boki ciasta, co 2 cm na długość 8 cm. (Patrz na rysunek) Na środek ciasta wykładamy oczyszczony i osączony filet z kurczaka, na filet kładziemy usmażone pieczarki i lekko ugniatamy.
Wystające ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i przeplatamy paseczki ciasta na filecie, pleciemy jak warkocz, ale tak, żeby pomiędzy paseczkami były malutkie przerwy, żeby para mogła uchodzić. I tu już wszystko w waszych rękach:) Nie jest to trudne, ale pierwsza mumia na pewno nie wyjdzie, proponuję zacząć od małej;) W ten sposób przygotowujemy wszystkie nasze mumie i gotowe wkładamy do lodówki na 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Ciasto z góry smarujemy jajkiem, ale nie smarujemy szczelin, żeby ciasto mogło wyrosnąć.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy nasze filety w cieście i pieczemy ok 25-30 min, aż ciasto będzie złote i chrupkie. Jeśli po sprawdzeniu okaże się, że góra już jest dostatecznie upieczona, a spód jeszcze nie, należy ciasto z góry przykryć folią aluminiową i jeszcze chwilę podpiec ciasto. Podajemy z dowolnymi dodatkami:) Smacznego:)