Pyszne delikatne mięsko z kurczaka w marynacie teriyaki. Aromatyczne szaszłyki, które przygotowuje się naprawdę szybko. Ja korzystam z patelni grillowej, więc mogę je przygotowywać nie tylko na grillu :) Podałam z ziemniaczkami i lekką sałatką.
Składniki:
- 8 szt polędwiczek z kurczaka (ja wykorzystałam 1 pierś)
- 4 łyżki przyprawy do kurczaka łagodnej
- 2 łyżki sos teriyaki
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki wody
- patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
W misce mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną, sosem teriyaki, miodem i przyprawą. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki z kurczaka. Marynujemy przez godzinę. Ja wykorzystałam całą pierś, więc część pokroiłam w mniejsze kawałki lub długie paski. Po marynowaniu mieszamy ponownie wszystkie składniki. Mięso nabijamy na szaszłyki wzdłuż na przemian tak jak szyje się igłą z nitką lub jeśli macie w kawałkach, po prostu nabijacie kolejne. Grillujemy kilka minut z każdej strony tak, aby mięso pozostało soczyste. W trakcie smażenia polewamy mięso pozostałą marynatą. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)