Sezon grillowy już się rozpoczął :) Majówka wprawdzie nie zachęca pogodą do grillowania, ale może gdzieś się jednak uda. W ostateczności zawsze można je przygotować w domu na patelni grillowej :) Szaszłyki są mięciutkie i aromatyczne, nam smakowały. Ja zrobiłam z połowy poniższych proporcji (dla 2 osób wystarczyło). Dla większej rodzinki proponuję poniższe proporcje.
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 2 papryki
- pietruszka lub koperek - natka
- 1 jogurt naturalny
- 2-4 ząbki czosnku (zależy jaką ostrość preferujecie)
- odrobina oleju (jeśli przygotowujemy na patelni)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy i kroimy w trzycentymetrową kostkę (ja zrobiłam mniejszą). Paprykę również kroimy w dużą kostkę, po czym nadziewamy mięso na patyczki, przekładając je pokrojoną papryką. Przygotowujemy marynatę z jogurtu oraz pietruszki/koperku, czosnku soli i pieprzu. Zalewamy nią szaszłyki i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Podsmażamy szaszłyki z obu stron na grillu lub patelni grillowej. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)