Rozgrzewające danie, pełne aromatów. Jeśli lubicie indyjskie smaki, koniecznie wypróbujecie ten przepis. Nam bardzo smakował kurczak w takiej postaci. Ja robiłam pierś z kurczaka z połowy poniższych proporcji, dla większej rodzinki, poniższe będą w sam raz. Smaczny i sycący, a przede wszystkim rozgrzewający obiad na chłodne dni :)
Składniki:
- 15 ml oleju
- 15 ml masła
- 1 kg udek z kurczaka, bez kości i skóry, mięso pokrojone w kostki (u mnie pierś z kurczaka)
- 10 ml drobnej kolendry
- 10 ml mielonego kminu rzymskiego
- 10 ml startego świeżego imbiru
- 5–10 ml przyprawy garam masala (lub odrobinę mielonych goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu)
- 1 puszka (410 g) przecieru pomidorowego
- 125 ml wywaru z kurczaka
- 125 ml jogurtu w stylu greckim
- 125 ml śmietany
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
Olej i masło rozgrzewamy na średnim gazie na dużej patelni. Smażymy mięso, aż się mocno zrumieni. Dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez dwie minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i wywar. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodajemy jogurt i śmietanę, dokładnie mieszamy, uważając, aby powtórnie nie zagotować. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy od razu – z ryżem lub kuskusem. Smacznego :)