Gościmy

Odwiedza nas 197 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 26 kwiecień 2015 12:07

Soczysty kurczak pod kruszonką

Napisała

Moja dzisiejsza propozycja na niedzielny obiad. Soczyste mięsko z kurczaka w aromatycznej kruszonce, podałam z sałatą i pieczonymi ziemniaczkami. Rewelacja :)

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sok z połowy limonki
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju
  • sól, pieprz

Na "kruszonkę":

  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 natki pietruszki
  • duża garść świeżej bazylii
  • połowa papryczki chilli
  • skórka z całej cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ew. tarty parmezan lub mozzarella*

Wykonanie:

Piersi kurczaka należy umyć i oczyścić z ew. błonek. Przygotowane piersi wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, wyciskamy sok z limonki i cytryny, dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Przed pieczeniem należy przygotować "kruszonkę". Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię, startą skórkę z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli (usuwamy z niej pesteczki), solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy oliwy i całość dobrze mieszamy.

*Do kruszonki możemy dodać jeszcze trochę tartego parmezanu lub mozzarelli.

Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa. Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.  Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego:)

Źródło

Czytany 3079 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook