Moja dzisiejsza propozycja na niedzielny obiad. Soczyste mięsko z kurczaka w aromatycznej kruszonce, podałam z sałatą i pieczonymi ziemniaczkami. Rewelacja :)
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- sok z połowy limonki
- 2-3 łyżki oliwy/oleju
- sól, pieprz
Na "kruszonkę":
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 natki pietruszki
- duża garść świeżej bazylii
- połowa papryczki chilli
- skórka z całej cytryny
- sól
- pieprz
- ew. tarty parmezan lub mozzarella*
Wykonanie:
Piersi kurczaka należy umyć i oczyścić z ew. błonek. Przygotowane piersi wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, wyciskamy sok z limonki i cytryny, dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Przed pieczeniem należy przygotować "kruszonkę". Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię, startą skórkę z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli (usuwamy z niej pesteczki), solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy oliwy i całość dobrze mieszamy.
*Do kruszonki możemy dodać jeszcze trochę tartego parmezanu lub mozzarelli.
Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa. Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego:)