To moja modyfikacja przepisu źródłowego, w oryginale był por, ale jak że nie jem porów dodałam marchewkę, pieczarki i paprykę. Wyszło naprawdę coś pysznego, delikatne mięciutkie mięsko pod aromatyczną warzywną pierzynka przykrytą mozzarellą. Nie miałam za bardzo możliwości zrobienia zdjęć, są tak na szybko zrobione, dlatego niezbyt oddające wygląd dania, ale jest tak smaczne, że postanowiłam je jednak wrzucić na stronę :)
Składniki:
- 3 większe filety z kurczaka
- przyprawa do drobiu
- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
- 1 średnia czerwona papryka
- sól (niewiele)
- czarny pieprz (sporo)
- 1 duża marchewka
- kilka pieczarek
- około 100 gramów mozzarelli do pizzy i zapiekanek (startej na grubych oczkach)
Wykonanie:
Filety dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy wszerz tak by powstały cieńsze kotlety, lekko rozbijamy. Oprószamy przyprawą, odstawiamy do lodówki.
Marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, pieczarki obieramy i kroimy w talarki, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy około 4 łyżek oleju, wrzucamy warzywa, często mieszając przez około 5 - 6 minut, wyłączamy gaz, dodajemy śmietanę i mieszamy. Potem lekko solimy, dodajemy pieprz i ponownie mieszamy. Szerokie naczynie do zapiekania smarujemy olejem, na dnie układamy filety. Na mięso wykładamy pierzynkę warzywną i rozprowadzamy ją po całości mięsa. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wsadzamy mięso i zapiekamy przez około 40 minut. (u mnie 30 min)
Na kilka minut przed końcem mięso posypujemy mozzarellą i zapiekamy do rozpuszczenia sera. Gotowe. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)