Delikatne mięsko z kurczaka, rozpływające się w ustach. Dzięki duszeniu jest miękkie i soczyste, a sos bardzo aromatyczny. Lubię takie sosy, dobrze przyprawione i aromatyczne. Podałam z surówką z selera na słodko, fajnie się smaki uzupełniały.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 cebule - pominęłam
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 łyżki curry
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 150 ml śmietany 12%
- 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i dzielimy na średnie kawałki (płaskie jak na kotlety). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy filety doprawione solą i pieprzem, do zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem. Po przesmażeniu dodajemy do mięsa, doprawiamy sosem sojowym, curry i słodką papryką. Dusimy chwilkę i zalewamy wrzątkiem (ilość wody zależy od tego ile chcemy otrzymać sosu, ale musi jej być dosyć dużo). Gotujemy ok. 25 min. Po tym czasie mięso wyjmujemy na talerzyk, a sos zagęszczamy. Mąkę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody i łączymy ze śmietaną, wlewamy do lekko gotującego się sosu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia. Do gotowego sosu wkładamy mięso.
Można podać z ziemniakami lub ryżem oraz ulubioną surówką lub sałatką, ja podałam z surówką z selera. Smacznego :)