Szybki obiad z kurczakiem, selerem naciowym i serem feta. Jeżeli chodzi o mięsko może to być schab czy indyk. Miałam kurczaka, więc u mnie takie połączenie. Podałam z sałatką i sosem czosnkowo-ogórkowym. Równie dobrze można podać z ziemniakami czy ryżem.
Składniki:
- seler naciowy
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 750 gram mięsa od schabu lub chudej karkówki (u mnie kurczak)
- 2 cebule (pominęłam)
- przyprawa do gyrosa
- 150 gram sera feta
Składniki na sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- kawałek ogórka startego na tarce o dużych oczkach
Wykonanie:
Usuwamy twarde końce z selera naciowego, myjemy i kroimy na małe kawałki. Mięso kroimy w krótkie paseczki i marynujemy przyprawą do gyrosa, (odstawiamy na 30 min).
W międzyczasie przygotowujemy sos: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku łączymy z jogurtem i ogórkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przegryzienia:)
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i cebulę pokrojoną w pół-krążki. Smażymy wszystko do miękkości mięsa. Następnie dodajemy seler naciowy i smażymy około 4 minut, po tym czasie dodajemy ser feta pokrojony w kostkę. Podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym i np. sałatką. Smacznego:)