Bardzo smaczne połączenie, kurczak zapiekany w sosie musztardowo-śmietanowym z dodatkiem miodu. Robiłam go na bazie sprawdzonego już niegdyś przepisu, przy czym wówczas zapiekałam schab, ale pasuje również do drobiu:) Ja wykorzystałam piersi, ale mogą być również pałki czy udka.
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka 9mogą być pałki lub udka)
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 400g słodkiej śmietany (np. do zup i sosów)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Mięso oczyszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Musztardę, miód i mąkę dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Mięso polewamy sosem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 min. w temperaturze 200°C (termoobieg 175°C). Mięso możemy podawać z puree ziemniaczanym, ryżem lub jak u mnie z makaronem razowym. Smacznego:)
Źródło: Internet. Bazowałam na przepisie na schab zapiekany. Nie odnalazłam go teraz.