Pyszna wariacja kurczaka:) Zupełnie inna niż dotychczas wypróbowane. To danie powinno być podane np. z makaronem ryżowym, ale u mnie była to raczej szybka obiadokolacja, podałam po prostu ze świeżą bagietką.
Składniki:
(2-3 porcje)
- 350 g piersi kurczaka
- sól
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 dymka (pominęłam)
- 1/4 szklanki octu ryżowego (u mnie sok z cytryny)
- 4 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
- świeżo zmielony pieprz
- 1 zielona lub czerwona papryka, pokrojona w 1,5 cm kostkę
- szczypta mielonej chili - ilość do smaku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
Wykonanie:
Piersi kurczaka oczyszczamy z błonek i żyłek. Kroimy w 1,5 cm kostkę. Doprawiamy solą i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Imbir i czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki (u mnie przetarty przez praskę), dymkę siekamy (pominęłam). Do kubeczka wlewamy ocet ryżowy (u mnie sok z cytryny), dodajemy 3 łyżki wody i cukier, mieszamy i odstawiamy. Jeżeli podajemy z makaronem lub ryżem to gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy imbir, czosnek i dymkę, smażymy mieszając przez minutę, wkładamy kurczaka i obsmażamy na średnim ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę, chili oraz pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.
Wlewamy ocet z wodą i cukrem, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy jeszcze przez około 3 minuty, aż ocet złagodnieje, a sos zacznie się karmelizować. Dodajemy sos sojowy i mieszamy. Podajemy z makaronem lub jak u mnie z pieczywem, pychota:) Smacznego:)