Nie robiłam całego kurczaka, tylko same udka. Do tego warzywa sezonowe czyi cukinia, bakłażan i papryka a to wszystko w towarzystwie aromatycznych ziół. W zależności na ile osób przygotowujecie danie, należy zmodyfikowac proporcje, u mnie okazało się, że bakłażana i cukinii było za dużo, jak na moje naczynie, w którym zapiekałam:)
Składniki:
- 1 kurczak ok. 1,2 kg (u mnie udka)
- sól, pieprz
- 2 gałązki rozmaryny i 8 gałązek tymianku (u mnie suszone)
- 4 łyżki oliwy
- 2 bakłażany (ok. 480g)
- 2 cukinie (ok. 1,2 kg)
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 125 ml białego wina lub bulionu
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (z termoobiegiem do 180). Kurczaka myjemy i suszymy. Dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Część rozmarynu i tymianku wkładamy w środek kurczaka (ja miałam tylko udka, więc posypałam po nich), resztę siekamy. Jeśli pieczemy w całości to udka związujemy bawełniana nicią –ja piekłam tylko same udka. Pozostałe zioła mieszamy z częścią oliwy. Smarujemy mięso. Pieczemy ok. 20 minut w natłuszczonej formie, od czasu do czasu smarując resztą marynaty i ewentualnie podlewając odrobiną wody. Kurczaka obracamy i pieczemy kolejne 20 minut. W tym czasie wszystkie warzywa kroimy w plasterki lub kawałki. Układamy je wokół kurczaka, oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Wlewamy wino lub bulion i pieczemy jeszcze ok.40 minut. Smacznego:)