Nietypowe, bo to moja wariacja cukinii z innymi warzywami i kurczakiem. Eksperyment się udał, bo jak dla mnie wyszła rewelacyjna potrawa:) W moim wydaniu lekko ostra, ale takie właśnie lubię:) Korzystajmy z sezonu cukiniowego:)
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona i 1 żółta
- 100g fasolki szparagowej zielonej
- 100g fasolki szparagowej żółtej
- 5-6 dużych pieczarek
- 2-3 duże pomidory
- koncentrat pomidorowy - opcjonalnie
- 1-2 łyżki oleju
- ½ -1 szklanki bulionu
- Ulubione przyprawy: u mnie sól, pieprz, papryka czerwona słodka, papryka w płatkach, papryki ostra wędzona, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka itp.:)
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Przygotowujemy je w osobnych miseczkach, gdyż kolejność wrzucania, będzie różna:) Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki (ja obieram) kroimy w pólplsterki lub drobniej jeśli lubimy. Fasolkę szparagową kroimy w kawałki 2-3 cm, jeśli używamy świeże, a nie mrożone, to wcześniej odcinamy ogonki oczywiście:) Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Ja obieram cukinię, bo nie lubię skórki, zresztą jak reszta domowników, ale jeśli Wam skórka nie przeszkadza to można ją zostawić. Cukinię kroimy w średnią kostkę. Kurczaka wcześniej umytego i wysuszonego kroimy również w średnią kostkę, wrzucamy do miseczki i posypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę. W dużym rondelku podgrzewamy łyżkę oleju/oliwy a następnie wrzucamy paprykę, by się troszkę zeszkliła, dorzucamy pieczarki i chwilkę razem podsmażamy. Zalewamy bulionem i dusimy. W międzyczasie na patelni podsmażamy kurczaka, by się zarumienił. Dodajemy go do papryki i pieczarek i razem dusimy, następnie dorzucamy fasolkę i pomidory, a po 5 minutach cukinię. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i dusimy do miękkości warzyw. Jeżeli leczo jest za mało pomidorowe można dodać koncentratu. Podawać z kromeczką chleba lub bagietką. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny:)