Bardzo smaczny i szybki obiad. Pieczony bez tłuszczu soczysty i chrupiący kurczak:) Bardzo przypadła mi do gustu ta krakersowa panierka, chrupiący wierzch a w środku miękkie mięsko.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 piersi z kurczaka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 15 pokruszonych krakersów
- łyżeczka suszonego tymianku
- pół łyżeczki suszonego majeranku
- 1/4 łyżeczki curry
- sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
Wykonanie:
Kurczaka myjemy i dokładnie czyścimy. Każdą pierś dzielimy na 6 części, lub dowolną ilość. Lekko je solimy i pieprzymy, wkładamy do jogurtu. Krakersy drobno kruszymy, łączymy z tymiankiem, curry i majerankiem. W tak przygotowanej panierce obtaczamy kurczaka. Układamy go na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25 minut.
Szybki i smaczny kurczak, można podawać z dowolnymi dodatkami. Ja często takie mięsko podaję tylko z sałatką, tym razem z czerwoną kapustką. Smacznego:)