Delikatne i puszyste placuszki czekoladowe z nutellą. Właściwie nutelli nie wyczuwałam, ale bardzo dobre. Nie pamiętam ile sztuk wyszło, ale jakoś tak koło 16 malutkich placuszków:) Dla większej liczby osób, zdecydowanie trzeba zwiększyć proporcje.
Składniki:
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 czubate łyżki nutelli
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jogurt, jajko i nutellę mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Nakładamy małe porcje na rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnię. Smażymy na rumiano z obu stron. Usmażone układamy na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze na ciepło. Smacznego :)