Bardzo dobre pierożki:) Chodziły za mną długi czas, więc jak tylko pojawiły się jagody mogłam je wreszcie zrobić:) Rewelacyjne ciasto, nie przykleja się do stolnicy, łatwo się wałkuje.
Składniki na ciasto:
(mi wyszło 46 pierożków)
- 3 szklanki mąki
- 1 stołowa łyżka masła
- 1/2 stołowej łyżki soli
- 1 szklanka wrzącej wody
Składniki na farsz:
- 0,5 kg jagód
- cukier
Wykonanie:
Składniki na ciasto zalewamy wrzątkiem i mieszamy drewnianą łyżką. W momencie, gdy ciasto trochę przestygnie, wyrabiamy ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie trzeba, więc podsypywać mąką. Jagody myjemy, suszymy i zasypujemy łyżką cukru. Wykrawamy szklanką kółka i kładziemy do środka jagody. Mocno sklejamy brzegi, formując pierożki.
Gotujemy w osolonej wodzie około 5- 8 minut. Gdy pierogi wypłyną na wierzch są ugotowane. Możemy podawać ze śmietaną, masełkiem i cukrem. Smacznego:)
Źródło: Znalezione kiedyś w Internecie.