Pyszne pierożki z truskawkami, jeszcze korzystam z sezonu truskawkowego:) Ze śmietanką z cukrem waniliowym:) Pychota:)
Składniki:
na ok. 30 pierożków
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka masła lub oleju
- 1 jajko
- około 3/4 szklanki ciepłej wody (można dodać szczyptę suchych drożdży)
Nadzienie i dodatki:
- truskawki,
- śmietana,
- cukier puder(u mnie domowy cukier waniliowy)
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajemy sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiamy ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 10 minut. Przykrywamy ściereczką.
Truskawki płukamy, suszymy i usuwamy szypułki. Co do ilości truskawek trudno powiedzieć, ja nie zużyłam nawet 1/2 kg. Malutkie pozostawiamy w całości, większe kroimy. Nastawiamy wodę w garnku na gotowanie, lekko solimy.
Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy kolejno na placki. Małą szklaneczką wycinamy kółka (u mnie zwykła szklanka), w środek wkładamy truskawki, składamy na pół i zlepiamy brzegi w pierogi. Gotujemy do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podajemy od razu ze śmietaną, posypane cukrem pudrem lub też śmietaną wymieszaną z cukrem. Ja wymieszałam śmietanę z cukrem waniliowym i polałam nią pierożki. Smacznego:)