Pamiętam, że w dzieciństwie często jedliśmy taki ryż z cynamonem i jabłkami, a tak coś ostatnio chodził za mną ten smak, że koniecznie musiałam go zrobić:) Jabłka, cynamon i ryż na mleku - mhmm pyszne:)
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka (dałam więcej)
- 200 g ryżu
- 4 jabłka (dałam 2 )
- 50 g rodzynek
- 4 łyżki masła
- cukier - do smaku, zależy od kwaśności jabłek
- cukier waniliowy - 3 łyżki
- cynamon do smaku
- szczypta soli
- słodka śmietana (do podania)
Wykonanie:
Ryż gotujemy na mleku do miękkości (około 30 minut), z dodatkiem 2 łyżek masła, 2 łyżek cukru waniliowego i szczypty soli. Całe mleko powinno wsiąknąć w ryż. Ja jeszcze dodałam troszkę mleka, gdyż mój ryż wsiąknął całe mleko zanim był ugotowany:)
Jabłka obieramy, kroimy na plasterki (można zetrzeć na tarce), posypujemy cukrem, 1 łyżką cukru waniliowego i cynamonem. Smażymy przez kilka minut na 2 łyżkach masła. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną. Na dno wykładamy warstwę ryżu, następnie jabłek, ryżu itd, kończąc na górnej warstwie ryżem.
Zapiekamy około 20 minut do lekkiego zbrązowienia w temperaturze 200ºC. Podajemy na ciepło np. ze słodką śmietanką. Smacznego:)