Pyszne kotleciki z indyka w chrupiącej panierce z chleba tostowego i aromatycznych przypraw, podane ze szpinakiem w beszamelu :) Mmmm, lubię te smaki :)
Składniki:
(na 4-5 porcji)
- 5 sznycli z indyka
- 300 - 500 g świeżego szpinaku
- 4 kromki chleba tostowego
- pęczek pietruszki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- masło klarowane
Wykonanie:
Sznycle z indyka przykrywamy folia spożywczą i rozklepujemy dłonią na równe plastry, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę. Na klarowanym maśle podsmażamy na złoto sznycle, odkładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia
Chrupiąca panierka - w malakserze miksujemy chleb tostowy, ząbek czosnku, pietruszkę, łyżkę masła, dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą, powinna nam wyjść lekko kleista papka, którą układamy na każdym kotleciku, blachę ze sznyclami wkładamy do piekarnika na ok 15 minut, aż panierka stanie się lekko złota
Szpinak bardzo dokładnie płuczemy, odcinamy twarde końcówki, liście pozostawiamy w całości, w bardzo dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy szpinak. Szpinak gotujemy ok 6 minut, następnie wrzucamy go do wody z lodem, żeby go zahartować, odciskamy bardzo dokładnie z całej wody, układamy na desce i kroimy nożem na niezbyt małe kawałki.
Sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy, uważając, żeby nie przypalić zasmażki, wolno dolewamy mleko i wciąż mieszając podgrzewamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, mieszamy szpinak z sosem, sprawdzamy czy nie trzeba dosolić, szpinak wymaga dobrego przyprawienia . Sznycle podajemy ze szpinakiem i np. ziemniakami. Smacznego :)