Prosty i szybki sposób na indyka, w ten sposób robię często również kurczaka, czy schab (tu już potrzeba więcej czasu na duszenie). Najczęściej takie gulaszowe mięsko podaję z różnego rodzaju kaszami czy ryżem i surówkami. Naprawdę smaczny i szybki obiad :)
Składniki:
- pierś z indyka (1 cała lub 1/2 zależy na ile osób :))
- 1 duża czerwona papryka
- przyprawa do indyka
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżeczki mąki
- 1-2 łyżki oliwy
- ½ szklanki wody
Wykonanie:
Indyka oczyszczamy, kroimy w średnią kostkę. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Do miski wrzucamy indyka, posypujemy przyprawą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy czosnek i mieszamy. Paprykę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy indyka do zrumienienia, następnie dodajemy paprykę i razem chwilkę podsmażamy. Zalewamy wodą i dusimy kilka minut, aż mięso będzie delikatne. Mąkę mieszamy w kilku łyżkach wody i dodajemy do mięsa, mieszamy, do momentu, aż sos się zagęści. Jeżeli jest za rzadki dodajemy więcej mąki, jeżeli za gęsty wówczas wody. Sos można zagęścić również mąką pełnoziarnistą lub mielonym siemieniem lnianym. Dusimy ok. 5 minut, mieszając, by sos się dokładnie połączył, doprawiamy do smaku, jeżeli jest taka potrzeba :) Podajemy z kaszą i ulubioną sałatką/surówką. Smacznego :)
Źródło: Eksperyment własny :)