Pyszne roladki z indyka z nadzieniem z kalafiora i fety, jak dla mnie rewelacja, uwielbiam wszystko, co z kalafiorem :) Mięsko delikatne, nie jest suche, bo nadzienie jest dosyć wilgotne, naprawdę polecam.
Składniki:
(na 2porcje)
- 2 płaty mięsa z indyka (piersi)
- 6-7 różyczek kalafiora
- 1 ząbek czosnku
- 6 gałązek posiekanej natki pietruszki
- 1 plaster sera feta (ok 2cm)
- 2 łyzki śmietany 18%
- przyprawa do kurczaka/indyka (wg uznania)
- papryka czerwona słodka (wg uznania)
- ok. ½ szklanki oleju od smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy cieniutko przez folię, żeby nie podziurawić. Ja pokroiłam mięso na takie płaty, że wyszło mi około 6 roladek. Posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do indyka. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. Przecedzamy przez durszlak, żeby się odsączył. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Odsączonego kalafiora i czosnek wkładamy do garnka i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków, po czym przekładamy do małego garnka lub rondelka (u mnie w tym samym). Dodajemy plaster fety, 2 łyżki śmietany, posiekaną natkę (doprawiamy lekko), wstawiamy na malutki ogień i dusimy, aż się rozpuści ser. Ja po prostu rozgniotłam ser i wymieszałam dokładnie :) Odstawiamy do wystygnięcia. Na każdy płat mięsa wykładamy porcję masy kalafiorowej i porządnie zawijamy (można użyć wykałaczek). Obsypujemy papryką w proszku, żeby potem miały ładny kolor i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ja pominęłam ten krok i od razu przystąpiłam do smażenia :) Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z obu stron na złoty kolor- uwaga na małym ogniu. Podajemy z sałatką, ewentualnie z ziemniaczkami, kaszą itp. Ja podałam z sałatą i grillowaną cukinią. Smacznego :)
Źródło:” Po prostu życie, simply life”