Prosty i smaczny obiad z udziałem piersi z indyka i świeżego szpinaku. Lubię połączenie tego delikatnego mięska z sosem szpinakowym. Smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Sprawdzi się na posiłek w tygodniu, jak również na weekendowy rodzinny obiad :)
Składniki:
(na ok. 2-3 porcje)
- ok 500g indyka
- opakowanie szpinaku baby
- pół opakowania serka mascarpone
- czosnek -kilka ząbków
- łyżka masła
- bulion - ok ½ litra (domowy lub z kostki)
Wykonanie:
Indyka, myjemy osuszamy i kroimy w plastry. Wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy indyka do miękkości (u mnie 20-25 min).
Na patelni podsmażamy czosnek na maśle, dodajemy szpinak, jak zwiędnie tj. zmniejszy swoja objętość dodajemy mascarpone, możemy dodać ewentualnie trochę bulionu, aby sosu było więcej. Dorzucamy miękkie mięso i chwilkę razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dolać śmietanki 30% jeśli mamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Przepis własny:)