Ciekawa propozycja na weekendowy obiad. Delikatne mięsko z indyka w panierce kokosowej. Ciekawe połączenie smaków i aromatyczna panierka :) Nam przypadły do gustu.
Składniki:
- 500g mięsa z piersi indyka
- sok z cytryny
- średniej wielkości por (pominęłam)
- mała ostra czerwona papryka chili (wykorzystałam zwykła czerwoną paprykę oraz chili w proszku)
- łyżka masła
- ½ szklanki mleka
- 10 dag wiórek kokosowych
- imbir
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Wykonanie:
Mięso płuczemy, suszymy, wykrawamy 4 plastry. Każdy rozbijamy, skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy imbirem z obu stron i wstawiamy na około 40 min do lodówki.
Oczyszczony por kroimy w krążki. Ja pominęłam por. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wykorzystałam słodką paprykę a na koniec doprawiłam chili w proszku. Por i paprykę posypujemy solą i pieprzem i smażymy na maśle.
Rozbite kotlety solimy, maczamy w mleku, starannie obtaczamy w kokosie. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wkładamy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia na każdym układamy porcję usmażonych warzyw, przykrywamy patelnię i jeszcze chwilę ogrzewamy.
Podajemy z ziemniakami gotowanymi lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Źródło: „365 obiadów”, Wydawnictwo Publikat