Proste i szybkie kotleciki z indyka. Zamiast tradycyjnego schabowego można przygotować kotleciki indycze. Delikatne mięsko i chrupiącą panierka. Do tego ulubione dodatki i niedzielny obiad gotowy.
Składniki:
- 2 piersi z indyka ok. 500-600 g
- 2 łyżki papryki słodkiej
- pieprz i sól
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
Wykonanie
Polędwice z indyka myjemy, dokładnie osuszamy. Kroimy na ok. 1,5 cm kawałki. Rozkładamy mięso na desce, przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Najpierw z jednej strony solimy, oprószamy pieprzem i papryką, lekko przyklepujemy ręką. Przewracamy na drugą stronę i tylko solimy. Odstawiamy na ok. 15-20 min.
Przygotowujemy trzy talerzyki, na nr. 1 – rozbijamy jajka i ,,rozbijamy” widelcem, talerz nr 2 – wysypujemy mąkę, a na nr. 3 – wysypujemy tartą bułkę. Kotleciki maczamy z obu stron, najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec w tartej bułce.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, kotlety układamy jeden obok drugiego, smażymy na sporym ogniu do zrumienienia. Zmniejszamy płomień do minimum i dopiero wtedy przewracamy kotlety na drugą stronę. Na patelnię z kotletami wkładamy masło, przykrywamy szczelną przykrywką i tak dusimy ok. 20 min. Nie podnosimy przykrywki, kotleciki mają się udusić i zmięknąć. Podajemy gorące z dodatkami, u mnie ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty. Smacznego :)