Smaczna zapiekanka z ryżem, indykiem i warzywami. Prosty sposób na obiad lub kolację. Zapiekankę można podać samodzielnie lub w towarzystwie lekkiej sałatki :)
Składniki:
- 400g piersi indyka
- 100g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 100 ml śmietany 22%
- 2 jajka
- 2 cebule (pominęłam)
- ½ pęczka pietruszki (dałam koperek)
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, słodka papryka, curry
Wykonanie:
Indyka myjemy, kroimy w paski i przyprawiamy. Pieczarki myjemy i kroimy w paski. Cebule obieramy, myjemy i szatkujemy w piórka. Ja pominęłam cebulę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy cebulę (pominęłam), paprykę i pieczarki. Smażymy 4-5 minut.
Śmietanę, jajka, natkę, starty ser i przyprawy łączymy. Warzywa mieszamy z ryżem. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso z warzywami i polewamy sosem. Zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Smacznego :)
Źródło: „Zapiekanki, Tarty, omlety, frittaty”, Wydawnictwo SBM