Delikatne mięsko indyka w towarzystwie aksamitnego sosu na bazie bulionu i białego wina. Ja zgrillowałam mięsko na patelni grillowej. Do mięsa przygotowałam mieszkankę kasz z duszonymi warzywami, ale oczywiście można podać z dowolnymi dodatkami np. z młodymi ziemniaczkami i delikatną surówką.
Składniki:
- 150 ml rosołu drobiowego
- 4 sznycle z indyka
- 50g mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- sól, pierz,
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 3 łyżki śmietany
- łyżka maki ziemniaczanej
- sok i otarta skórka z cytryny
- łyżka masła
Wykonanie:
Sznycle panierujemy w mące. Na patelni rozgrzewamy łyżki masła, smażymy na nim sznycle 2 minuty z obu stron ( Ja nie panierowałam mięska w mące tylko podsmażyłam na grillowej patelni). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni, zabezpieczamy przed wystygnięciem. Do tłuszczu ze smażenia mięsa wlewamy rosół oraz wino i zagotowujemy (Ja mięsko zgrillowałam, więc sosik przygotowałam na osobnej patelni. Na rozgrzanej patelni dodałam masło i pół łyżeczki mąki, następnie rosół i wino). Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Zagęszczamy pozostałą mąką i zagotowujemy. Do sosu wrzucamy wiórki masła. Sznycle przekładamy na talerze, polewamy sosem. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. Ja podałam z kaszą z warzywami, ale możecie podać z innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Źródło: ”Dania w 20 minut” Wydawnictwo Buchmann