Gościmy

Odwiedza nas 227 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 24 czerwiec 2018 12:55

Sznycle z indyka z sosem

Napisała

Delikatne mięsko indyka w towarzystwie aksamitnego sosu na bazie bulionu i białego wina. Ja zgrillowałam mięsko na patelni grillowej. Do mięsa przygotowałam mieszkankę kasz z duszonymi warzywami, ale oczywiście można podać z dowolnymi dodatkami np. z młodymi ziemniaczkami i delikatną surówką.

Składniki:

  • 150 ml rosołu drobiowego
  • 4 sznycle z indyka
  • 50g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pierz,
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • sok i otarta skórka z cytryny
  • łyżka masła

Wykonanie:

Sznycle panierujemy w mące. Na patelni rozgrzewamy łyżki masła, smażymy na nim sznycle 2 minuty z obu stron ( Ja nie panierowałam mięska w mące tylko podsmażyłam na grillowej patelni). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni, zabezpieczamy przed wystygnięciem. Do tłuszczu ze smażenia mięsa wlewamy rosół oraz wino i zagotowujemy (Ja mięsko zgrillowałam, więc sosik przygotowałam na osobnej patelni. Na rozgrzanej patelni dodałam masło i pół łyżeczki mąki, następnie rosół i wino). Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Zagęszczamy pozostałą mąką i zagotowujemy. Do sosu wrzucamy wiórki masła. Sznycle przekładamy na talerze, polewamy sosem. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. Ja podałam z kaszą z warzywami, ale możecie podać z innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

Źródło: ”Dania w 20 minut” Wydawnictwo Buchmann

Czytany 3093 razy

1 komentarz

  • Link do komentarza Oti poniedziałek, 25 czerwiec 2018 15:14 napisane przez Oti

    Bardzo fajny przepis i szybki - a to dla mnie teraz bardzo ważne, bo dzieciątko nie daje zbyt dużo czasu na inne zajęcia ;) W kwestii drobiu, jakiś czas temu byliśmy w takiej niewielkiej pizzerii przy drodze na Jelenią Górę i tam jadłam chyba najlepszą sałatkę cesar ever ;)) Będę próbowała ją odtworzyć, może się uda - chociaż podejrzewam, że kluczem jest tu sos. Ale spróbować nie zaszkodzi :)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook