Pyszne delikatne mięsko z indyka nadziane kremowym serkiem bryndza podane w aromatycznym pomidorowym sosie. W oryginalnym przepisie był kurczak, ale akurat miałam indyka więc go wykorzystałam. Podałam jak w źródłowym przepisie z bagietką na kolację, ale idealnie sprawdzi się również na obiad w towarzystwie typowo obiadowych dodatków :)
Składniki
- pierś z indyka
- ok. 120g bryndzy
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów pelati
- oliwa z oliwek
- wykałaczki lub sznurek
- szczypta oregano
- świeża bazylia (akurat nie miałam, więc u mnie jest tylko suszona)
- pieprz
- świeża bagietka francuska
Wykonanie:
Piersi z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Delikatnie przez folię rozbijamy je na grubość ok 4–5mm, uważając żeby nie uszkodzić. Na rozbite piersi rozkładamy bryndzę, przez środek, tworząc szeroki pasek. Boki mięsa zakładamy do środka i zwijamy jak roladę. Każda roladkę oprószamy pieprzem i spinamy wykałaczką lub związujemy specjalnym sznurkiem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 3 łyżek), wkładamy roladki i posiekany czosnek. Obsmażamy z każdej strony przez 2–3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki (jeśli są całe kroimy je), oregano i dusimy roladki ok. 10–15 minut. Nie przykrywamy, roladki można przewrócić w trakcie duszenia. Pod koniec dodajemy garść świeżych listków bazylii. Sos doprawiamy solą i pieprzem, jeśli trzeba. Podajemy natychmiast ze świeżą bagietką. Smacznego:)