Propozycja na piątkowy obiad, tym razem dorsz w towarzystwie cukinii duszonej w czosnku. Cukinia jest mięciutka i aromatyczna, jeżeli chodzi o dorsza, jeszcze bym go więcej doprawiła :) Całość bardzo fajnie się komponowała, warto spróbować.
Składniki:
( 2 porcje )
- 2 małe cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 filety dorsza
- 1/2 cytryny + starta skórka
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- 3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Cukinie myjemy, kroimy na 6 części wzdłuż, układamy na dnie blaszki lub naczynia żaroodpornego. W małej misce mieszamy rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę posiekanej: natki pietruszki, tymianku i bazylii z dwoma łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy do warzyw i dobrze mieszamy. Rybę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i układamy na cukinii.
Na małej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek dosypujemy bułkę tartą, startą skórkę z połowy cytryny, suszone płatki chili i pozostałą łyżkę natki pietruszki, mieszamy dokładnie i podsmażamy przez 2 minuty (do czasu, aż bułka będzie złota ). Bułkę układamy na wierzchu ryby. Pomiędzy dorsza układamy pokrojoną w łódeczki cytrynę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 -25 minut (w zależności od grubości filetów). Smacznego :)