Gościmy

Odwiedza nas 302 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 14 styczeń 2012 22:14

Chrupiące kosteczki ryżowe z niespodzianką

Napisała

Inspirację zaczerpnęłam z tego przepisu.  Wykorzystałam głównie pomysł na ryż, nadzienie sobie zupełnie zmodyfikowałam, poza tym nadałam kształt kwadracików i prostokątów, więc nazwę też zmodyfikowałam:) Podaję moją propozycję na ryżowy przysmak, który można podać z sałatką lub ulubiona surówką.

Składniki:

  • 250g ryżu krótkoziarnistego
  • 150ml białego wina
  • 500ml bulionu drobiowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki startego sera
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Nadzienie:

  • pierś z kurczaka
  • ulubione przyprawy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • serek feta (ilość wg potrzeby, mi wystarczyło pół opakowania)

Panierka:

  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżeczki czosnku suszonego
  • 3 łyżeczki natki pietruszki, świeżej lub suszonej

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy ryż, smażymy do chwili aż ryż stanie się szklisty. Następnie zalewamy winem, gotujemy chwilę aż ryż wsiąknie wino. Wówczas partiami dodajemy bulion do chwili, kiedy ryż będzie miękki i kleisty (kolejną porcję bulionu wlewać dopiero kiedy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż – jak przy każdym risotto). Odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonego ryżu dodajemy jajko i ser, doprawiamy solą i pieprzem (uwaga na sól, bulion i ser są raczej słone). Dokładnie mieszamy.

Kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawami, dodajemy oliwę i zmiażdżony czosnek, zostawiamy na 10 min. Następnie przysmażamy na patelni. I Studzimy. Fetę kroimy w kostkę.

Proporcje panierki można zmniejszyć, mi jej zostało. Wszystkie składniki na panierkę mieszamy razem.

 A teraz lepimy nasze cudeńka:) Ja robiłam kwadraciki, ale możecie nadać dowolny kształt np. kuleczki.

Porcję ryżu rozpłaszczamy na dłoni, kładziemy troszkę kurczaka i kostkę fety. Zlepiamy brzegi ryżu zamykając farsz we wnętrzu. Każdą kosteczkę obtaczamy dokładnie w panierce. Smażymy na głębokim tłuszczu do zrumienienia. Po zdjęciu z patelni, kładziemy na kratce przykrytej ręcznikiem papierowym, by wsiąknął nadmiar tłuszczu, a nasze kosteczki były chrupiące. Mi się troszkę ciężko smażyło, ale może dlatego, że aż tak głębokiego tłuszczu nie miałam. Tak czy inaczej wyszły pyszne:) Troszkę pracochłonne, ale warto:) Bardzo oryginalne i smaczne danie, nadzienie można dowolnie modyfikować, jak ja to zresztą uczyniłam:) Smacznego :)

Źródło inspiracji

Czytany 2884 razy
Więcej w tej kategorii: Risotto z salami »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook