Pyszne, pomidorowe i pikantne risotto z kurczakiem. Dla tych, którzy preferują mniej pikantne dania zalecam zmniejszyć ilość papryki i pieprzu cayenne.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula (pominęłam)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 szklanki bulionu
- 0,5 szklanki sosu pomidorowego
- 1 woreczek ryżu 125g (u mnie 100g)
- 0,5 szklanki zielonego groszku mrożonego (pominęłam)
- sol, pieprz
- olej do smazenia
Wykonanie:
Czerwona paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Siekamy czosnek. Kurczaka po umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę średniej wielkości. Lekko solimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dorzucamy do kurczaka posiekaną paprykę, cebulę, czosnek i oregano. Podsmażamy przez około 5 minut. Następnie przyprawiamy papryką w proszku i pieprzem cayenne. Dokładamy ryż, sos pomidorowy i 1 szklankę ciepłego bulionu. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko przez około 25 minut. W tym czasie ryż powinien zrobić się miękki. Całość mieszamy co jakiś czas i uzupełniamy odparowane płyny resztą bulionu. Na koniec dorzucamy zielony groszek i dusimy wszystko jeszcze 5 minut. Można dodać kukurydzę zamiast groszku, ale chciałam żeby moje risotto było tylko czerwone:) Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego:)