Ostatnio coraz częściej eksperymentuję ze szpinakiem, jednym z takich eksperymentów jest właśnie dzisiejsze danie:) Muszę przyznać, że bardzo mi smakowało, jest to również zasługa suszonych pomidorów, które dodają swojego aromatu i odpowiednio przyprawionych pieczarek.
Składniki:
Na 2 porcje
- 140 g ryżu basmati
- 300 g małych pieczarek
- pół paczki mrożonego szpinaku w liściach
- kilka suszonych pomidorów
- zmiażdżony ząbek czosnku
- sos sojowy
- pieprz, ulubione przyprawy
- oliwa
Wykonanie:
Zagotować wodę, solimy i wrzucamy ryż. Gotujemy ok. 15 minut. W tym czasie na oliwie należy zeszklić czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki – ja do pieczarek dodaję przyprawę włoską. Podlewamy sosem sojowym i smażymy na małym ogniu do zbrązowienia pieczarek. Dodajemy rozmrożony szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory. Smażymy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku pieprzem lub innymi przyprawami:) Ugotowany ryż i szpinak z pieczarkami przekładamy na talerzyk. Podajemy ciepłe. Smacznego:)