Pyszne i aromatyczne risotto. Ja użyłam szynki wędzonej, więc moje miało taki fajny wędzonkowy posmak:) Robiłam z połowy porcji, te poniższe są dla ok. 6 osób. Moje risotto wystarczyło dla 2 głodnych osób:) Zniknęło błyskawicznie:)
Składniki:
- 100g zielonego groszku (nie miałam-dałam kukurydzę)
- 2 niepełne szklanki ryżu
- 200g szynki
- 400g żółtego sera (dałam mniej)
- 2 papryki
- 1 cebula (pominęłam)
- ¼ szklanki białego wina
- 3 i ½ szklanki bulionu
- 5 suszonych pomidorów
- ½ pęczka posiekanej natki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, kurkuma
Wykonanie:
Papryki przecinamy wzdłuż, oczyszczamy z pestek. Miąższ płukamy i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy, siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Warzywa krótko podsmażamy. Wsypujemy ryż i 2-3 szczypty kurkumy, smażymy minutę.
Do ryżu wlewamy wino, mieszamy, czekamy, aż wyparuje. Następnie dolewamy porcjami bulion. Szynkę oraz pomidory tniemy w słupki i razem z groszkiem dodajemy do ryżu (u mnie kukurydza). Dusimy, aż ryż będzie miękki.
Tuż przed końcem gotowania wprost na patelnię ścieramy grubo ser żółty. Risotto mieszamy z posiekaną natką. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotową potrawę przekładamy na talerze. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego:)
Źródło: Tygodnik: „Tina”