Smaczne, wytrawne risotto z tuńczykiem, papryką i oliwkami. Ja za oliwkami nie przepadam, więc u mnie oliwki w minimalnej ilości:) Ogólnie całość pycha:)
Składniki:
- ryż - 2 torebki lub 1 szklanka
- 3 szklanki bulionu z kostki
- 2 łyżki oleju lub jeszcze lepiej oliwy z oliwek
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 10 - 15 czarnych oliwek bez pestek
- słoik marynowanej czerwonej papryki (u mnie świeża)
- dwie łyżki startego parmezanu
Wykonanie:
W rondlu lub garnku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy surowy ryż, przez chwilę podsmażamy, cały czas mieszając, aż ryż będzie lśnił od oliwy i troszkę zmieni kolor (ale nie dłużej niż 1-2 minuty). Następnie zalewamy ryż szklanką bulionu, dokładnie mieszamy i zakrywamy garnek pokrywką. Dusimy na małym ogniu, aż ryż wchłonie bulion, wtedy dolewamy 1/4 szklanki bulionu, mieszamy, aby ryż nie przywarł do dna i nadal dusimy. Tę procedurę powtarzamy do momentu, aż cały bulion zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki i nieco kleisty.
Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdrabniamy na małe kawałeczki. Paprykę kroimy na paski (ja pokroiłam w kosteczkę), oliwki na grube plasterki. Ryż wykładamy do szerokiej miski, na wierzch kładziemy tuńczyka i paprykę, posypujmy oliwkami i parmezanem. Od razu podajemy. Ja dusiłam paprykę razem z ryżem, natomiast posypałam tuńczykiem i oliwkami już na talerzu:) Smacznego:)