Ciekawa zupa, wcześniej się z taką nie spotkałam :) Miałam cykorię i zastanawiałam się, co z niej poza surówką mogę zrobić. Szperając w Necie trafiłam na ten przepis. Oczywiście musiałam wypróbować :) Zupa jest smaczna, prosta i szybka :)
Składniki:
- 4 cykorie
- 3 szklanki mleka
- ½ szklanki śmietany
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz
- żółtko: z dwóch jaj
- 2 pory (pominęłam)
- 3 ziemniaki
- 4 łyżki masła
Wykonanie:
Warzywa w zależności od rodzaju myjemy, oczyszczamy, opłukujemy i rozdrabniamy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy krótko por oraz cykorię (u mnie tylko cykoria). Dodajemy ziemniaki, zalewamy mlekiem i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zagotowujemy a następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną, wlewamy do zupy i krótko zagotowujemy. Można tez zabielić samą śmietaną. Przed podaniem posypujemy zieleniną. Smacznego :)