Pyszna i bardzo prosta do przygotowania zupa z kalarepki. Wcześniej nie próbowałam zupki z kalarepy i okazało się, że to bardzo dobry pomysł :) Szybka do przygotowania, pożywna zupa.
Składniki:
- 2 kalarepki
- liście z czterech kalarepek (u mnie z dwóch)
- 2 ziemniaki
- kostka wywaru warzywnego
- łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- koperek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kalarepki i liście myjemy. Z liści odcinamy łykowate łodygi, cieńsze siekamy wraz z liśćmi. Kalarepki obieramy, kroimy w słupki (ja pokroiłam w kostkę), wrzucamy do litra wrzątku. Gotujemy 10 minut. Potem dorzucamy posiekane liście, a po pięciu minutach obrane ziemniaki pokrojone również w słupki (u mnie w kostkę). Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodajemy wywar warzywny w kostce, masło i zabielamy zupę śmietaną (mieszamy wcześniej śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, żeby się nie zwarzyła). Przyprawiamy. Już na talerzach posypujemy posiekanym koperkiem. Ja pod koniec gotowania powyciągałam liście, lepiej się jadło bez nich :) Smacznego :)