Od dłuższego czasu planowałam zrobić zupę z cukinii, ale zawsze do czegoś innego ją zużyłam. Przejrzałam sporo przepisów na zupy krem z cukinii, ale jako, że spontanicznie podjęłam decyzję o jej przygotowaniu, a miałam tak naprawdę tylko cukinię, to wybór padł na najprostszy przepis :) Główny i najważniejszy składnik to oczywiście cukinia, nie obieramy jej ze skórki, dzięki czemu ma ładny zielony kolor :) Zupa jest prosta, szybka i smaczna :)
Składniki:
- 0,5 litra wody
- 1 kostka bulionowa (najlepiej drobiowa lub warzywna) na 0,5 l wody
- 1 dużą lub kilka małych cukinii (ok. 1,5 kg)
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 4 duże łyżki śmietany 12%
- listki świeżej bazylii do dekoracji
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy, wrzucamy kostkę bulionową i mieszamy. Cukinię dokładnie myjemy (nie obieramy ze skórki), usuwamy nasiona i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Do bulionu wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i całość gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, aż cukinia będzie zupełnie miękka. Mniej więcej w połowie gotowania wrzucamy dwie łyżki suszonej bazylii. Czekamy kilkanaście minut, żeby zupa przestygła. Następnie za pomocą miksera lub blendera miksujemy na gładki krem.
Przed podaniem ponownie ogrzewamy (nie ma potrzeby zagotowywania, chyba że lubicie wrzącą zupę). Zupę przelewamy do talerzy i na środek nakładamy łyżkę śmietany – ja zapomniałam :) Podałam za to z grzankami czosnkowymi :) Smacznego:)