Bardzo dobra i szybka zupka na zimowe dni:)
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 250 g pieczarek
- 3 łyżeczki masła
- 1 ½ szklanki rosołu warzywnego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 5 łyżek śmietany
- 3-4 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na połowie masła, podlewamy rosołem i gotujemy ok. 15 min. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na pozostałym maśle smażymy pieczarki na złocisty kolor i łączymy z zupą. Gotujemy jeszcze ok. 3 minuty – ja gotuje do miękkości ziemniaków. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Smacznego.