Pyszna i pikantna salsa z cukinii, świetnie pasuje do nachosów, grzanek czy krakersów. Świetna przekąska, nie tylko na letnie spotkania, pikniki czy grille :) Troszkę zmodyfikowałam oryginalny przepis dodając sos pomidorowy i zastępując gotowy fix przyprawą meksykańską.
Składniki:
- przyprawa meksykańska
- opakowanie chipsów/ grzanki/ krakersy
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cukinie
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka oliwy
- 1,5 szklanki wody (dałam niepełną szklankę)
- sos pomidorowy (ok ½ kartonika)
Wykonanie:
Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Obieramy cukinie ze skórki, jeśli wydają się twarde, następnie kroimy w drobną kostkę. Czosnek podsmażamy na patelni, dodajemy cukinie i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Dolewamy wodę, sos pomidorowy dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, następnie dusimy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy starty żółty ser i mieszamy. Gorący sos przekładamy do dużej salaterki i podajemy z chipsami nachos jako przekąskę. Można również podawać z grzankami czy krakersami. Smacznego :)