W tym sezonie postanowiłam przygotować domowy ketchup z pomidorów i papryki. Ketchup wyszedł naprawdę aromatyczny :) Zrobiłam z 2 kilogramów pomidorów, z czego wyszło mi 3,5 słoiczka ketchupu. Poniżej proporcje na 3 kg.
Składniki:
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 300g cebuli (3 średnie sztuki)
- 150g czerwonej papryki
- 15g czosnku (2 duże ząbki)
- 60g cukru trzcinowego (4 łyżki stołowe)
- 20g soli morskiej (ok 1 łyżki stołowej)
Do smaku w zależności od tego, jak pikantny ketchup chcemy uzyskać:
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku,
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- opcjonalnie 1-2 łyżki octu winnego
Wykonanie:
Pomidory myjemy i miksujemy na papkę z papryką, cebulą i czosnkiem. Przelewamy do szerokiego garnka, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy na intensywnym ogniu do zredukowania o 1/4-1/3.
Odparowane warzywa przecieramy przez sito i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami i cukrem i jeszcze chwilę gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na chwilę przed końcem smażenia można dodać ocet. Gorący ketchup przekładamy do słoiczków lub butelek i dokładnie zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 15-20 minut ustawiając słoiki w wodzie do połowy ich wysokości i zagotowując pod przykryciem. Zagotowane słoiczki zostawiamy w garnku do częściowego wystudzenia, po czym wyjmujemy i studzimy w temperaturze pokojowej. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 1 litra gotowego sosu. Smacznego :)