To mój drugi dżem z moreli i równie udany. Bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi goździków, jeśli chodzi o ilość cukru dałam mniej i też jest wystarczająco słodki, bez problemu też zgęstniał. Dżem jest idealny do kanapek, do gofrów czy naleśników.
Składniki:
- 750 g moreli
- 1 cytryna
- 1/2 kg cukru (dałam mniej)
- 5 goździków
- 5 łyżek wytrawnego wina
Wykonanie:
Morele płukamy, kroimy w drobną kostkę, skrapiamy obficie sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem. Następnie odstawiamy na 12 godzin, po czym wlewamy 1/3 szklanki wody i wino. Gotujemy na wolnym ogniu, aż dżem stanie się przezroczysty. Przelewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Ja na wszelki wypadek zapasteryzowałam. Smacznego :)
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wykładamy ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.