Sezon cukinii w pełni, trzeba korzystać :) Postanowiłam wypróbować przepis na keczup z cukinii, wyszedł naprawdę smaczny. Robiłam z 1 kg cukinii, więc resztę składników sobie dopasowałam, podaję przepis w oryginale.
Składniki:
- 1.5 kg cukinii bez skóry i pestek
- 0.5 kg cebuli (u mnie 1 cebula i kilka ząbków czosnku)
- garść soli
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 600 g koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka octu
Wykonanie:
Cukinię obieramy, pozbawiamy pestek, ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę kroimy w piórka. W dużej misie zasypujemy cebulę i cukinię garścią soli i odstawiamy w ciemne miejsce na min. 6 godzin (u mnie na całą noc). Po tym czasie warzywa miksujemy blenderem, umieszczamy w garnku i dodajemy cukier, paprykę, koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, po czym gotujemy dalej na średnim ogniu przez 20 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy szklankę octu, zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Mi z 1 kg cukinii wyszło 5 słoiczków. Smacznego :)