Pyszne bułeczki z szynką, czosnkiem, szpinakiem i mozzarellą. Smaczne, aromatyczne, mięciutkie. Idealne jako przekąska, kolacja na ciepło czy drugie śniadanie do pracy :)
Składniki:
Ciasto:
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 jajko
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 1,5 łyżki masła
- 150 g szynki lub polędwicy w plasterkach
- 3 ząbki czosnku
- 2 garści świeżego szpinaku
- 6 pomidorów suszonych (pominęłam)
- ser mozzarella (200 g)
Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i jajko, następnie miękkie masło i mleko z drożdżami. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby można podsypać mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy, aż szynka się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojony drobno czosnek i smażymy razem ok. 1 minuty.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Dosyć cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta (patrz zdj.) Na całej powierzchni rozkładamy liście szpinaku i posypujemy połową startej mozzarelli. Przy jednej krawędzi układamy połowę czosnkowej szynki. Ciasto ściśle zwijamy w rulon, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem. Kroimy na kawałki 6-7 centymetrowe. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek smarujemy olejem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C przez 20-25 minut. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Smacznego :)
Bułeczki można przygotować kilka godzin wcześniej i już wyrośnięte, przechowywać pod przykryciem w lodówce.